MAKANAN TRADISIONAL

  

 

MAKANAN TRADISIONAL

    Malaysia merupakan sebuah negara yang sudah menarik perhatian orang ramai terutamanya orang dari negara-negara asing untuk melawat dan memperoleh pengalaman yang puas hati. Malaysia bukan sahaja mempunyai banyak tempat perlancongan yang menarik minat pelancong, tetapi ia juga mempunyai makanan tempatan yang menarik dan memenuhi citarasa rakyatnya. Untuk topik hari ini, kita akan membincangkan makanan tradisional Malaysia kerana setiap makanan tempatan disusun mengikut waktu makan harian, orang kita mempunyai prestasi yang baik dan memuaskan untuk juadah tempatan yang pelbagai dan memenuhi citarasa orang ramai.


Nasi Lemak (Melayu)
                                 
Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di Malaysia, Brunei, Singapura, dan Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu disebut hidangan kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia.Namun, kerana fleksibiliti yang Nasi lemak di dapat dilayani dalam berbagai perilaku, sekarang disajikan dan dimakan setiap saat sepanjang hari. Nasi lemak bukan sahaja dinikmati oleh masyarakat Melayu sebaliknya turut menjadi kegemaran kaum Cina dan India. Nasi lemak secara meluas dimakan di Malaysia, bahkan sebagai hidangan disajikan di sekolah-sekolah Malaysia.

Kuih Bulan (Cina)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZfPfa7KroXGKTAQGuH0vKN50sLtCcz0JdsQn_inHhCs2Yzk6ZzGD9xtWZPvnSGlDPr2PBlZWdMtnGO4sMvBGaRpKaIR45JppkL7Jie7gv3oclGo6tImPL76MEAS68uc4oCNHQts9F8B9G/s1600/download+(2).jpg

 Kuih Bulan adalah sejenis kuih cina yang sering dimakan sewaktu perayaan Pertengahan Musim Luruh. Inti tebal selalunya dibuat daripada isi biji teratai dikelilingi oleh satu kerak agak nipis (2-3 mm) dan boleh mengandungi kuning telur daripada telur itik masin. Kuih bulan adalah kaya, berat, dan tebal berbanding dengan kebanyakan kek Barat dan pastri. Kuih Bulan diperbuat daripada adunan yang manis dan memiliki inti biji buah teratai atau kacang merah atau dengan kuning telur masin di tengahanya. Banyak jenis inti boleh dijumpai di kuih bulan tradisional mengikut budaya setempat. Ia melambangkan keluarga yang lengkap dengan satu tradisinya adalah mengagumi bulan, dengan kebiasaanya pada malam perayaan, ahli-ahli keluarga akan berkumpul bersama-sama di bawah bulan mengambang, sambil menikmati kuih bulan dan diterangi tanglung.

Tosai (India)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK9OOrq5w_PPBufSwR_ECrGL13Wy4dBGzWpPTOaIvx5Y2n1-l0aHb-s38tRJoK_eW9fLZRXezbrk7q5SP1BjTB4FGj7Af1JZrLawAqnDHcogOT7PymxASU20BQixI0KLKGLxogjGXiqMgJ/s1600/download+(5).jpg


Tosai ini mempunyai banyak nama lain. Tosai juga dikenali sebagai dosa, dosay, dose, dosai, dhosha, thosai ataupun chakuli.Tosai juga terdiri daripada pelbagai jenis seperti tosai telur, tosai cili, tosai bawang dan sebagainya. Makanan tradisional ini sering dimakan oleh rakyat Malaysia terutamanya kaum India.Tosai boleh didapati di mana-mana gerai atau kedai mamak dan juga di restoran india.  Makanan tradisional ini berasal dari India.Tosai dimakan sebagai sarapan pagi atau makan malam. Tosai dimakan dengan pelbagai jenis lauk sampingan. Contohnya, sambar, sambal dari buah-buahan, acar India, kari ayam atau daging kambing dan lain-lain. Tosai diisi dengan kentang dan bawang yang telah di goreng sehingga ranggup.

No comments:

Post a Comment

KEBUDAYAAN DAN PERPADUAN

  PENDAHULUAN Malaysia adalah masyarakat berbilang etnik, pelbagai budaya, dan pelbagai bahasa, dan banyak kumpulan etnik di Malaysia mengek...